Caută:
Caută aici materiale şi concursuri ...
Căutare avansată

Articol_Spiritul Olimpic

OLIMPIADA DE MATEMATICĂ - Ediţia 2006 - Etapa naţională 20 aprilie 2006   -   Diverse;
Disciplina: Matematică;

 

Aprilie 2005, Bistriţa. Pe lista cu rezultatele finale obţinusem un punctaj bun dar clasamentul mă situa în a doua jumătate a sa. Mi-am spus că se poate, că trebuie să lucrez mai mult, să aloc mai mult timp matematicii şi rezultatele nu vor întârzia să apară.

A urmat un an greu, cu multe ore petrecute la masa de lucru, cu multe sacrificii, cu multe răspunsuri negative la invitaţiile colegilor. Timpul s-a scurs lent, iar tovarăşii de lucru – Gazeta Matematică, Probleme de concursuri – au fost statornici, dar infiniţi. Într-adevăr, cu cât înveţi mai mult, cu atât îţi dai seama cât de puţin ştii.

A trecut primul semestru, sărbătorile de iarna, se apropia primăvara, soarele prindea curaj si putere să dăruiască viaţă florilor. Este adevărat că de cele mai multe ori am admirat sfera incandescentă de la fereastră. Trebuia să rezolv, să rezolv, să rezolv cât mai multe probleme. Mi se spusese că puteam să fiu în prima jumătate a listei finale şi de acolo să pot primi pe piept una dintre medaliile oferite de organizatorii concursului. Pentru mine, ar fi strălucit mai puternic, infinit mai puternic, decât bulgărele de foc ce ne trezeşte dimineaţa şi dă viaţă naturii în fiecare primăvară.

Am ajuns la Iaşi, am intrat la probă, am încercat să concentrez în trei ore şi jumătate o muncă de 365 de zile. Punctajul obţinut, prietenul meu de la Bistriţa, m-a trădat de data aceasta. Deşi sunt în prima jumătate a clasamentului, am obţinut numai 4,5 puncte. Eram fericit, mi-am propus să fiu în „prima jumătate” şi am reuşit. Am aflat că punctajul este prea mic pentru o medalie atât de dorită. Cât de mult înseamnă pentru organizatori 0,5 puncte, pentru a-i determina să nu premieze exact jumătate dintre concurenţi? Oare spiritul olimpic elimină premiul, dacă nu ai obţinut un anumit punctaj?

În 2007 vom fi mai puţini la Olimpiada Naţională de Matematică. Vom şti că nu este suficient să fii în „prima jumătate” ci trebuie să ai un punctaj bun. Cât de bun? Nu ştim, dar vom afla de la organizatori după ce vor vedea rezultatele. Am învăţat că ei fac regulile concursului, ei le modifică, înainte, în timpul sau după afişarea rezultatelor finale.

Pentru mine, acum, este o problemă dacă voi mai avea dorinţa de a ajunge la O.N.M. 2007. Probabil că durerea celor 0.5 puncte va fi înlocuită de speranţa succesului.

 

 

Turcu Aurelian Petre

clasa a VIII-a

Colegiul National "Vladimir Streinu"

Gaesti, jud. Dambovita




Propune un material

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.
Pentru orice problemă, sugestie sau reclamaţie vă rugăm să ne contactaţi la adresa webmaster@olimpiade.ro!