Caută:
Caută aici materiale şi concursuri ...
Căutare avansată
Inapoi la ştiri

Concursul de sociologie și antropologie "Ion Aluaș" - Cluj-Napoca

DATA: 10 februarie 2016      Autor: Echipa www.olimpiade.ro
Disciplina: Sociologie
Concursul este organizat de către Departamentul de Sociologie a Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității "Babeș-Bolyai" în memoria regretatului profesor Ion Aluaș, care a inspirat și susținut dezvoltarea instituțională a sociologiei și antropologiei sociale în centrul universitar clujean. Concursul este deschis în mod gratuit tuturor elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din ciclul liceal și se desfășoară la nivel național.

Tematica: sociologie și antropologie socială

Obiective: concursul încurajează elevii să abordeze teme variate, relevante pentru societatea contemporană, într-o manieră originală, dar documentată și coerent argumentată. Scopul nu este testarea unor cunoștințe, ci stimularea interesului pentru cunoașterea antropologică și sociologică și dezvoltarea abilităților de documentare autonomă, argumentare și gândire critică. Prin urmare, manualele de liceu pentru disciplina Sociologie constituie doar un reper general, facultativ.

Etapele și probele concursului:

Etapa I: concurs de eseuri trimise electronic către comisia de concurs, alături de formularul de înscriere la concurs completat. Data limită de primire: 1 aprilie a anului în curs. Juriul concursului va selecta cele mai bune eseuri (cca 30) prin acordarea calificativului "admis" sau "respins" pentru etapa a II-a a concursului. Rezultatele primei etape vor fi publicate pe site-ul facultății și pe avizier cel târziu în data de 8 aprilie a anului în curs. Toți participanții la concursul de eseuri, indiferent de calificativul obținut, vor primi o adeverință de participare în prima etapă a concursului și materiale informative privind specializările oferite în cadrul Departamentului de Sociologie.

Etapa II: concurs organizat în incinta Departamentului de Sociologie, în cursul săptămânii 18-22 aprilie, în două secţiuni separate: pentru clasa a XII-a şi clasa a XI-a. Elevii care au ajuns cu succes în această etapă vor răspunde în scris la un set de întrebări privind relevanța socială a temei adresate în eseu și utilitatea demersului antropologic sau sociologic pentru abordarea temei respective. Lucrările scrise vor fi evaluate de către juriu. Fiecare concurent va primi o notă între 1-10 de la fiecare membru al juriului, urmând ca nota finală de concurs să fie media notelor acordate de către membrii juriului. Concurenții care au primit notele cele mai mari vor primii Premiul I, II și III, separat pentru elevii din clasa a XII-a şi clasa a XI-a. Se pot acorda mai multe premii I, II și III, în funcție de prestanța concurenților. Toți concurenții care s-au calificat pentru Etapa a II-a vor primi o Diplomă de participare.

Rezultatele concursului se afișează pe site-ul facultății în termen de cel mult trei zile de la data desfășurării acestuia. Diplomele obținute vor fi înmânate elevilor în ziua concursului sau trimise prin poștă în termen de cel mult șapte zile de la deliberarea juriului.

Juriul concursului va fi format din minimum trei cadre didactice ale Departamentului de Sociologie, desemnați de către Directorul de Departament în urma consultării colectivului departamentului.

Premii și avantaje la admitere:

- Concurenții care au obținut Premiul I se pot înscrie la specializările Antropologie sau Sociologie cu nota de concurs 10 în sesiunea de Admitere din anul în care s-a organizat concursul sau în următorul an. Câştigătorii optează pentru o anumită specializare în ordinea descrescătoare a notelor de la concurs. Alegerea lor este consemnată într-un document semnat de către concurent şi validat de conducerea facultăţii.

- Concurenții care au obținut Premiul II sau III se pot înscrie la specializările Antropologie sau Sociologie și nota lor de concurs se va calcula drept media aritmetică dintre media la Bacalaureat și nota 10. Acest avantaj este valabil în sesiunea de Admitere din anul în care s-a organizat concursul sau în anul următor.

Participarea la concurs este gratuită.

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

Materiale

Olimpiada -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a X-a
Olimpiada municipală de biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a IX-a
Olimpiada municipală de biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a IX-a
Pentru orice problemă, sugestie sau reclamaţie vă rugăm să ne contactaţi la adresa webmaster@olimpiade.ro!