Caută:
Caută aici materiale şi concursuri ...
Căutare avansată
Inapoi la ştiri

Concursul "Memorialul Schwartz" - Oradea

DATA: 21 septembrie 2016      Autor: Echipa www.olimpiade.ro
Disciplina:
Cea de a XXVI-a ediție a Concursului "Memorialul Schwartz" se va desfășura în data de 15 octombrie 2016, la Liceul "ADY Endre" Oradea. Pot participa elevii claselor a X-a, a XI, a XII-a şi studenţi din orice an de studiu din țară şi de peste hotare. De obicei la competiție participă concurenţi din România, Ungaria şi Republica Moldova, dar au venit și concurenţi bine pregătiţi atât din Albania, cât și din alte țări.

Concurenţii pot participa la două concursuri şi o serie de conferinţe:

  • Concursul rezolvări de probleme (cu premii în bani) diferă de alte concursuri prin modul de redactare a textelor problemelor ce reflectă gândirea unui fizician experimentator, dar sunt şi probleme care datorită neatenţiei generează soluţii tipic greşite, în total opt probleme. În plus sunt două probleme de chimie care aparţin mai mult gândirii fizicianului. Rezultatele se cer sub forme de formule respectiv valori numerice. Fiecare problemă valorează 10 puncte, iar imediat după terminarea probei se afişează baremul de corectare (cu multe subpuncte), astfel fiecare va şti numărul de puncte obţinut. Se recomandă folosirea microcalculatoarelor, dar nu se admit alte instrumente. Timpul de lucru este 3 ore.
  • Prelucrarea datelor experimentale (premii în obiecte), probă introdusă în 1997. Concurenţii participă la un experiment, dar rezultatele experimentale nu prea coincid cu cele obţinute prin modele simplificate, învăţate în şcoală, ba mai mult, unele chiar contrazic cele învăţate. La alte concursuri se prezintă fenomene necunoscute de concurenţi. Cerinţele sunt formulate vag, sau deloc şi se aşteaptă dizolvarea contradicţiilor aparente pe baza datelor de măsurare. Cercetătorului nu i se specifică ce să descopere, dar nici nu se spune cum să lucreze. Se admite orice material tipărit, chiar şi celularul. Timpul de lucru este nelimitat, se lucrează 3-6 ore.
  • Conferinţe. De obicei sunt multe experimente, pe care le prezintă profesori universitari. Anul acesta prezentatorii expun în mod excepțional despre trei experimente legate de premiul Nobel. Prima analizează experimentul premiului Nobel de anul trecut (dr. Trócsányi Zoltán, Universitatea din Debrețin), a doua despre attofizică (dr. Krausz Ferencz, Universitatea din München, posibil candidat al premiu-lui Nobel pentru fizică: http://www.mpq.mpg.de/5235192/15_09_24). Al treilea experiment vorbește despre detectoarele de unde gravitaționale LIGO construite in S.U.A. (dr. Raffai Péter, ELTE, Buda-pesta, a luat parte la detectarea ambelor unde gravitaționale). Pentru adeverirea previziunii lui Einstein de acum o sută de ani privitor la existența undelor gravitaționale, cineva din team-ul de o mie de cercetători în scurt timp cu siguranță va primi premiul Nobel.

Premierea. În momentul derulării festivității de premiere, lucrările au fost deja corectate şi punctate, dar încă nu au fost desfăcute. Nu se cunosc numele, nici măcar ţara de provenienţă. Lucrările se desfac în faţa publicului, iar pe baza codului de participare înscris în lucrare calculatorul proiectează numele, şcoala şi profesorul premiatului. Până ce ajunge la masa juriului, două imprimante tipăresc diploma şi procesul verbal de primire a premiului.

Premiul principal. În acest an, în cinstea aniversării de 25 de ani a existenţei concursului, domnul inginer dr. Máté Károly din Elveţia a oferit un calculator laptop pentru cea mai bună lucrare.

Mai multe detalii aici: http://lady.rdsor.ro/~schwartz/main/iro.htm .

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

Materiale

Pentru orice problemă, sugestie sau reclamaţie vă rugăm să ne contactaţi la adresa webmaster@olimpiade.ro!