Caută:
Caută aici materiale şi concursuri ...
Căutare avansată
Inapoi la ştiri

Filmul documentar: instrument de cunoaștere și schimbare pentru tinerii români

DATA: 29 martie 2013      Autor: Echipa olimpiade.ro
Disciplina:
220 de elevi din liceele din București și din țară au participat la primul studiu care cercetează impactul educației prin film documentar în viața tinerilor. Studiul a fost realizat de shortCUT Research pentru proiectul educațional Cluburile de Film MANIFESTO.  

 


Filmul documentar schimbă atitudinea și comportamentul tinerilor

 

Filmele documentare vizionate și dezbătute în mediul școlar deschid perspectivele liceenilor, contribuie la modificarea atitudinii și comportamentelor lor cu privire la problemele globale, cresc dorința de exprimare și implicare civică. Acestea sunt câteva din concluziile studiului  realizat de shortCUT Research în cadrul proiectului de educație non-formală și cinematografică MANIFESTO, inițiat de asociația ORICUM. La cercetare au participat 220 de elevi care de-a lungul anului școlar au organizat un Club de Film Manifesto în propriul liceu, generând proiecții și dezbateri în jurul filmelor documentare ce pun în discuție drepturile omului, protejarea mediului, discriminarea, diversitatea culturală, dezvoltarea economică.

 

Proiecțiile și dezbaterile stimulează capacitatea critică, dorința de implicare civică, încrederea în forță individuală de schimbare

 

Implicarea în programul MANIFESTO a dus la sporirea capacității de analiză critică a subiectelor de actualitate, stimularea dorinței de implicare civică și creșterea încrederii în ideea de schimbare. Numărul tinerilor care s-au arătat încrezători în capacitatea comunității de a influența problemele din jur a crescut cu 20 de procente după participarea la proiecții, la fel ca și nivelul de încredere în propria putere de schimbare.

Per total, apartenența la Cluburile de Film Manifesto a produs o schimbare de perspectivă și lărgirea viziunii asupra lumii. Tinerii au devenit mai dornici să se implice în acțiunile sociale locale și să-și facă auzită vocea civică. 30 de proiecte de schimbare socială în comunitățile locale au fost inițiate de echipe de liceeni în cadrul Competiției MANIFESTO, iar 3 dintre ele au prinit finanțare pentru a fi aduse la viață.

 

Ecologie, echilibrul planetei și drepturile omului: teme sensibile pentru liceeni

 

Studiul a arătat că liceenii sunt preocupați și sensibilizați de câteva probleme specifice: echilibrul planetei, respectarea drepturilor omului și statutul minorităților etnice.  83% din respondenți au considerat că echilibrul planetei este mai important decât  exploatarea resurselor pentru confort imediat. În acelaști timp,  80% din tinerii expuși la filme documentare au fost de acord că ”drepturile omului nu sunt respectate în toate țările” și că este nevoie de acțiuni sociale care să reglementeze situația.

 

Nevoia unui mediu de învațare alternativ în școlile românești

 

Tinerii de astăzi sunt preocupați de viitorul lor și dornici să se implice în activități care să le stimuleze creativitatea și exprimarea liberă. Motivația liceenilor de a participa la proiectul MANIFESTO vine din curiozitatea și dorința de a aprofunda teme mai puțin discutate în școală sau familie, dar și din nevoia de auto-cunoaștere și dorința de a dobândi o experiență practică.  

 

Asociația ORICUM și-a propus să dezvolte sistemul educațional românesc în spiritul creativității iar Cluburile de Film MANIFESTO este primul proiect care provoacă mintea și curajul liceenilor prin filme documentare și dezbateri. Rezultatele cercetării au validat nevoia unor proiecte școlare alternative care să stimuleze cunoașterea critică a problemelor de actualitate, în defavoarea gândirii stereotipice.

 

***

Studiul ”Impactul Cluburilor de Film Manifesto asupra elevilor de liceu” a fost realizat de shortCUT Research și sprijinit de ING Bank România. Au fost create special pentru această cercetare instrumente de evaluare cantitativă și calitativă, care au urmărit indicatori de cunoaștere, atitudine, interactivitate și manifestare atât înainte cât și după proiecțiile din licee.

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

Materiale

Olimpiada -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a X-a
Olimpiada municipală de biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a IX-a
Olimpiada municipală de biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a IX-a
Pentru orice problemă, sugestie sau reclamaţie vă rugăm să ne contactaţi la adresa webmaster@olimpiade.ro!