Caută:
Caută aici materiale şi concursuri ...
Căutare avansată
Inapoi la ştiri

Interviu cu Toroiman Monica - Alexandra, olimpică națională la fizică

DATA: 30 septembrie 2015      Autor: echipa olimpiade.ro
Disciplina:
Toroiman Monica - Alexandra, olimpică națională la fizică: “Performanţa necesită si unele sacrificii, mai mici sau mai mari, depinde de fiecare”.

 

Discutăm cu Toroiman Monica - Alexandra, elevă în clasa a XI-a la secţia de turism a Colegiului Economic "Virgil Madgearu" din Bucureşti. Spune despre ea că este îndrăzneaţă, nonconformistă și liberă. Îi place foarte mult fizica și adoră să scrie poezii.

 

Ce premiu ai obținut în ultima vreme și cum ai reușit această performanță?

La faza naţională a olimpiadei de fizică pentru colegiile economice am obţinut menţiune. După faza municipală a început o perioadă de pregătire continuă. Visam fizică, trăiam fizică. Dar când faci ceva ce iubeşti, eu zic, că merită să renunţi la unele lucruri pentru o perioadă. Performanţa necesită si unele sacrificii, mai mici sau mai mari, depinde de fiecare.

 

Care este visul tău cel mai mare? Te-am cunoscut la Bookland Evolution și ne-ai spus că ai un vis mare pe zona de inventică. Ni-l poti descrie?

Cel mai mare vis al meu... e relativ, acum este ceva, dar poate peste o lună este altceva. Momentan el este să fac o facultate de fizică şi să creez. Este o nebunie dacă stai să te gândeşti că o fată de 17 ani vrea să creeze ceva ce nu au reuşit mari inventatori de-a lungul timpului, nu? M-a pasionat mult mecanica, electricitatea și termodinamica şi îmi doresc să fiu capabilă în câţiva ani să inventez un aşa zis motor futurist cu randament mai bun. Dar momentan acumulez informaţii, pentru că ideile sunt infinite.

În ce valori crezi?

Cea mai preţioasă valoare pentru mine este încrederea. Nu o acord oricui, dar cine are norocul să îmi câştige încrederea, m-a câştigat pe mine ca prietenă pe viaţă, momentan, există 5 astfel de persoane, altele decât membrii familiei.

 Dacă ai putea schimba ceva la sistemul actual educațional, ce ai schimba?

Viziunea mea despre învăţământ este să faci ceea ce îţi place. Dau un exemplu, sunt mulţi copii talentaţi la desen sau muzică, dar acestea nu mai sunt nişte valori apreciate în şcoli sau licee.

Ce le-ai spune colegilor sau celor de vârsta ta care nu îndrăznesc să-și pună în practica pasiunile?

Să nu ai curajul să faci ceea ce iubeşti e ca şi cum ţi-ai crea propria cuşcă şi ai înghiţi cheia. Eu cred în pasiunile mele, care sunt multe, ador să pictez, ador să compun poezii sau să scriu pur şi simplu o poveste, să citesc, să... sunt atât de multe lucruri de care sunt pasionată, şi poate nu am tot timpul să le acord, dar dacă există ceva în care crezi şi iubeşti să faci acel lucru, nu există nicio scuză să nu îl faci cât de puţin timp. 

Ce profesor te-a încurajat în demersurile tale spre excelență?

Profesorul care m-a motivat cel mai mult este profesoara mea de fizică din şcoala generală, doamna Pop Laura, dânsa m-a atras în clasa a VII-a la un simpozion despre "viaţa" apei şi pur şi simplu m-am îndrăgostit. Doamna Pop ne-a povestit la o oră în clasa a VIII-a că a trebuit să aleagă între două mari pasiuni: fizica și scrisul poeziilor. Credeţi sau nu, am exact aceeaşi problemă, dar nu mă împiedică nimic să le fac pe amândouă.

 

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

Materiale

Olimpiada -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a X-a
Olimpiada municipală de biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a IX-a
Olimpiada municipală de biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a IX-a
Pentru orice problemă, sugestie sau reclamaţie vă rugăm să ne contactaţi la adresa webmaster@olimpiade.ro!