Caută:
Caută aici materiale şi concursuri ...
Căutare avansată
Inapoi la ştiri

Olimpiada internaţionala de matematică 2013 (lotul naţional) - Columbia

DATA: 3 iulie 2013      Autor: www.fundatiaemag.ro
Disciplina: Matematică
Prima olimpiada internationala de matematica din lume a fost organizata in anul 1959, in Romania. Anul acesta, insa, copiii merg sa concureze in Columbia, intre 18 si 28 iulie.

 

Lotul României are următoarea componenţă:

 

Marius Bocanu

Stefan Spataru

Stefan Gramatovici

Viorel Andrei Bud

Hai Tran Bach

Omer Cerrahoglu

 

Marius Bocanu, 17 ani, clasa a X-a, Pitesti

 

„Client fidel” al lotului restrans, Marius s-a calificat anul acesta la Balcaniada de matematica, olimpiada internationala de geometrie si olimpiada internationala de matematica.

 

Pana in clasa a V-a, nu ii placea in mod special matematica. Declicul s-a produs cand a mers la un concurs judetean in Arges, total nepregatit, si a obtinut locul IV.  S-a apucat serios de matematica in clasa a VI-a, iar intr-a VII-a a iesit pe locul I la olimpiada nationala. In clasa a VIII-a, a castigat locul I la balcaniada.

 

Incetul cu incetul, treapta cu treapta, Marius a devenit din ce in ce mai priceput, stabilindu-si obiective de dificultati progresive. Isi va face planuri mai seriose de viitor abia dupa ce va termina cele doua olimpiade internationale la care s-a calificat.

 

Practica baschetul, tenisul si MUN („Model United Nations”), urmand sa organizeze un astfel de eveniment chiar in octombrie anul curent.

 

Stefan Spataru, 17 ani, clasa a X-a, Alexandria

 

Stefan a castigat medalia de aur la Balcaniada pentru juniori din 2011 si la cea pentru seniori din 2012. A obtinut si argintul la concursul Romanian Master of Mathematics, editia 2013.

 

Pasiunea lui pentru matematica a debutat de foarte devreme, la varsta de 4-5 ani, cand ii placea sa faca singur adunarile de pe nota de plata. A fost incurajat, apoi, de parinti si profesori, pentru ca ulterior sa devina motivat de rezultatele bune.

 

Isi doreste si pentru viitor o cariera strans legata de matematica.

 

Are ca hobby-uri tenisul, schiul si… fizica. Ne-a marturisit ca, anul acesta, s-ar fi dus si la olimpiada nationala de fizica, daca nu s-ar fi suprapus cu cea de matematica.

 

Stefan Gramatovici, 17 ani, clasa a XI-a, Bucuresti

 

Stefan este pasionat de matematica, pe care o considera cea mai importanta stiinta, si i-a acordat atentia cuvenita – a castigat medalia de aur la olimpiada balcanica de juniori in 2010 si 2011 si argint la olimpiada din Yakutia, editiile din 2011 si 2012.

 

Isi doreste ca, odata terminata scoala, sa studieze la o universitate de top.

 

Cand nu se concentreaza pe matematica, practica tot felul de sporturi.

 

Viorel Andrei Bud, 17 ani, clasa a XI-a, Negresti-Oas

 

Lui Andrei nu i se pare important cate distinctii a obtinut. Suficient de mentionat ca s-a calificat in fiecare lot restrans, incepand cu clasa a IX-a.

 

In clasa a V-a a inceput sa lucreze intens la matematica pentru a-si repara media stricata de o nota 7 primita la un test. Cand a constatat ca este talentat, fostul sau profesor l-a sprijinit in drumul spre performanta.

 

In ceea ce priveste planurile de viitor, isi doreste sa ajunga la o intelegere mult mai ampla si in profunzime a stiintei si, nu in ultimul rand, sa fie fericit.

 

Pe langa lectura, urmarirea serialelor si iesirile cu prietenii,  apreciaza orice activitate noua. Ii place sa discute probleme de logica si rationament.

 

Hai Tran Bach, 17 ani, clasa a XI-a, din Bucuresti

 

Hai a castigat medalia de aur la Balcaniada de juniori din 2010, argint la balcaniada din 2011 si locul I la olimpiadele nationale de matematica din 2008, 2010 si 2012.

 

Motivat initial de castigarea concursurilor, a inceput sa lucreze mai intens la matematica din clasa a IV-a. Dupa clasa a V-a, desi nu a reusit sa se califice la olimpiada nationala, a continuat sa lucreze cu placere toata vara, devenind din ce in ce mai bun. Atunci si-a dat seama ca a devenit cu adevarat pasionat.

 

Nu si-a definit inca planurile pentru viitorul indepartat – momentan isi doreste sa fie acceptat la o facultate de top din SUA sau Anglia.

 

Fan al fotbalului si stelist convins, Hai mai apreciaza calatoriile si sahul (sport pe care l-a practicat la nivel international).

 

Omer Cerrahoglu, 18 ani, clasa a XI-a, din Baia Mare

 

Omer a castigat medalia de aur in 2011 si 2012 la balcaniada. De la editiile 2012 si 2013 ale Romanian Master of Mathematics a adus tot medalii de aur, iar la olimpiada internationala a castigat aurul in 2009 si 2012 si argintul in 2010 si 2011.

 

De copil, cauta „ceva la care sa fie bun”. A gasit matematica destul de repede, in clasa a II-a.

Momentan, planuieste sa aiba rezultate cat mai bune la olimpiada internationala si sa devina student la o universitate buna din America sau Anglia.

 

Practica ping pong-ul și plimbarile (pe jos sau cu bicicleta) si tine mult la familia sa.

 

Profesorul Radu Gologan este si anul acesta coordonatorul lotului national de matematica. El prevede pentru olimpiada internationala din 2013 doua medalii de aur si patru de argint, ceea ce ar situa Romania (din nou) intre primele 10 tari.

 

(informaţii preluate de pe http://www.fundatiaemag.ro)

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

Materiale

Olimpiada -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a X-a
Olimpiada municipală de biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a IX-a
Olimpiada municipală de biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a IX-a
Pentru orice problemă, sugestie sau reclamaţie vă rugăm să ne contactaţi la adresa webmaster@olimpiade.ro!