Caută:
Caută aici materiale şi concursuri ...
Căutare avansată
Inapoi la ştiri

Vacanţa de vară la muzeu !

DATA: 5 iulie 2013      Autor: Echipa olimpiade.ro
Disciplina:
În perioada vacanţei de vară,  în numeroase muzee din România se vor desfăşura activităţi educative la care sunt invitaţi să participe şcolari şi preşcolari. Menţionăm câteva dintre acvstea. 

 

JUDEŢUL MUREŞ

 

Muzeul Judeţean Mureş a anunţat, marţi, 2 iulie, lansarea seriei de programe educative pentru şcolari şi preşcolari “Vacanţa la muzeu”, care se va derula până la sfârşitul lunii august, în cadrul căreia copiii vor avea posibilitatea să descopere cum trăiau romanii şi să reproducă unele dintre

invenţiile lui Leonardo da Vinci.

 

Potrivit Agerpres, “Vacanţa la muzeu” va cuprinde patru programe, fiecare având un anumit specific: “Totul despre Leonardo da Vinci”, “Trăind cu romanii”, “Să descoperim împreună” şi Centenarul Palatului Culturii din Târgu-Mureş, va debuta pe 4 iulie şi va dura până pe 30 august, durata programelor va fi de două ore, iar taxa de participare va fi de 10 lei pe activitate.

 

“Totul despre Leonardo da Vinci”

Programul “Totul despre Leonardo da Vinci” cuprinde vizitarea expoziţiei temporare Leonardo da Vinci, amenajată al Muzeul de Istorie, precum şi ateliere de creaţie în care participanţii vor realiza unele dintre invenţiile genialului renascentist. “Fiecare dintre cele patru ateliere va dezvălui o altă latură a personalităţii lui Leonardo, pictorul – realizarea unei reproduceri după o pictură a maestrului, inventatorul – realizarea de paraşute după schiţele inventatorului, exersarea scrierii în oglindă, botanistul, colaje cu plante presate, arhitectul – machete de clădiri din materiale reciclabile”, a arătat Muzeul Judeţean Mureş într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

 

“Trăind cu romanii”

În programul “Trăind cu romanii”, axat pe cunoaşterea vieţii de zi cu zi a romanilor, vor fi organizate ateliere de creaţie şi prezentări ale portului, obiceiurilor, jocurilor practicate de soldaţii romani şi familiile lor. În plus, participanţii vor avea ocazia să răsfoiască enciclopedii ilustrate despre romani, să joace unele dintre jocurile acestora, să confecţioneze opaiţe, mozaicuri romane, să scrie pe tăbliţe cerate sau să se costumeze în diverse articole vestimentare ale romanilor.

 

“Să descoperim împreună”

Programul “Să descoperim împreună (un obiect, o poveste)” va cuprinde descrierea istoricului unora dintre cele mai uzuale obiecte folosite: recipiente, de la începuturi şi până în zilele noastre, pictură sau decorare de recipiente realizate din materiale reciclabile, busola – orientare prin cetate cu ajutorul busolelor, căutare de comori, ceasul – realizarea de ceasuri solare, telefonul – confecţionarea de telefoane din cutii reciclate şi sfoară.

 

Centenarul Palatului Culturii

De asemenea, Agerpres mai menţionează că Muzeul Judeţean Mureş a prevăzut în program şi prezentarea centenarului Palatului Culturii din Târgu-Mureş, ocazie cu care copiii vor afla despre istoricul clădirii, arhitectura acesteia, despre detaliile decorative şi poveştile vitraliilor şi vor participa la ateliere de creaţie în care vor fi realizate mozaicuri, picturi, colaje după vitralii, rame pictate după diversele motive decorative florale sau geometrice de pe pereţi.

 

JUDEŢUL PRAHOVA

 

Muzeul Judeţean de Artă Prahova “Ion Ionescu-Quintus” organizează programul “VACANŢA LA MUZEU” destinat tuturor copiilor de vârstă şcolară (de la 5 la 14 ani), indiferent de aptitudini.

 

Programul se desfăşoară în perioada 3 iulie – 31 august 2012, de marţi până vineri, între orele 10:00-13 :00.

Pe parcursul celor trei ore, copiii pot vizita muzeul, pot face comentarii plastice pe marginea lucrărilor aflate în expoziţii, şi pot deasfăşura o activitate practică - desen, acuarelă, modelaj, origami - sub îndrumarea unui muzeograf de specialitate al Muzeului de Artă Ploieşti.

 

Copiii trebuie să aibă asupra lor următoarele materiale: bloc de desen format A4, creioane de desen, gumă, acuarele, pensule, pahar de plastic pentru apă, plastilină.

 

Programul este deschis, putându-se opta pentru orice număr de zile, înscrierile se fac în dimineaţa fiecărei zile.

Costul unei zile de program este de  6 lei/copil/zi.
Pentru cei ce doresc să participe 4 zile consecutiv în aceeaşi săptămână (de marţi până vineri), abonamentul săptămânal este de  20 lei/copil/săptămână.

Programul este destinat copiilor între 5 şi 14 ani.
            
Pentru detalii, vă stă la dispoziţie Departamentul de Servicii educative, Relaţii Publice şi Documentare din cadrul Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”
Tel.: 0244 52 22 64, fax: 0244 511375, e-mail: office@artmuseum.ro

 

Muzeul memorial “Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr.3, organizează în perioada 15 iulie – 15 august 2013 programul de vacanţă pentru copii “Ne jucăm şi învăţăm la muzeu”.

 

Pentru a veni în întâmpinarea publicului au fost elaborate mai multe ateliere, după cum urmează:

-                      Atelierul de pictură este coordonat de muzeograf Daniela Moraru şi se desfăşoară marţi şi joi între orele 10.00 – 11.30;

-                      «Micii istorici» este coordonat de Mihaela Voicea şi se desfăşoară luni şi joi între orele 12.00- 13.30;

-                      «Lumea basmelor» este coordonat de gestionar custode Carmen Ionescu şi se desfăşoară miercuri şi vineri între orele 10.00 – 12.00.

-                      «Crochet flower» este coordonat de colaborator Olguţa Chivulescu şi se va desfăşura între 1-15 august 2013.

 

Programul este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3-12 ani, iar înscrierile se fac pe bază de solicitare din partea părinţilor.

 

Taxa de participare este de 7 lei/sedinţă/copil. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele 0244/280861, 0766541034 – Daniela Moraru.

JUDEŢUL BRASOV

 

La Muzeul Casa Muresenilor, în fiecare marti si joi, pentru suma modica de 5 lei,  copiii au diverse activitati adaptate varstei si preocuparilor lor.  Din pacate, anul acesta muzeul poate primi doar o singura grupa de copii, spune Ovidiu Savu, sef sectie istorie la Muzeul Casa Muresenilor. Asta face insa ca interesul pentru programul oferit de muzeu sa fie cu atat mai mare; unii copii vin in fiecare an de cativa ani incoace si de fiecare data le place tot mai mult.

 

Vreme de 8 saptamani, copiii vor invata sa modelezs in lut, sa restaureze documente, sa afle mituri si legende despre Brasov, sa picteze si deseneze neconventional, din materiale reciclabile.

 

JUDEŢUL BRĂILA

 

Luni, 1 iulie 2013, secţia Artă a Muzeului Brăilei a inaugurat Programul “Vacanţa la muzeu”, adresat şcolarilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 14 ani, coordonat de Mariana Bogdan, studentă în anul III la Facultatea de Artă din Galaţi si colaboratoare a Muzeului Brailei. Foto din arhiva institutiei muzeale


 Întâlnirile au loc de două ori pe săptămână şi durează, în medie, câte două ore. În acest interval de timp copiii sunt stimulaţi să descopere domeniul fascinant al artelor, să cunoască personalităţile brăilene care au contribuit la îmbogăţirea patrimoniului naţional şi să-şi pună la încercare abilităţile pentru a deveni, la rândul lor, creatori.

 

Cei care doresc să participe la acest program se mai pot înscrie până la 6 iulie 2013, la telefon 0339.40.10.03. Locurile sunt limitate.

 

JUDEŢUL DOLJ

 

„Bios Art în vacanţă” la Muzeul Olteniei Craiova

 

Marţi, 2 iulie 2013, ora 9.30, la Secţia de Ştiintele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, etaj 2, din strada Popa Şapcă, nr. 8, a avut loc primul atelier de educaţie animalieră plastică din cadrul Şcolii de vară – Bios Art în vacanţă. Un partener inedit în cadrul acestui modul, pe lângă participanţii obişnuiţi, a fost „Grădiniţa de Vară” – Grădiniţa Madona Dudu. Prichindeii au venit însoţiţi de d-na director Mihaela Criveanu şi de cadrele didactice din cadrul instituţiei.

Acesta a inclus un scurt istoric al utilizării lutului de-a lungul timpului şi partea aplicativă. De-a lungul celor cinci module, participanţii vor avea posibilitatea să pregătească lutul aşa cum o făceau străbunii noştri, să realizeze obiecte prin diferite tehnici (a plăcilor, a şnurului), fără a se folosi însă de roata olarului.

 

Perioada de desfăşurare: 2 iulie – 30 iulie.

 

La final, participanţii, care au vârste cuprinse între 3 şi 78 ani, pot lua acasă o parte din rezultatele muncii lor.

 

Modul 1 – 2 iulie, 3iulie.

 

-          Familiarizarea cu materialele: cunoaşterea şi experimentarea tehnicilor de bază de modelare în lut, precum şi a etapelor de lucru şi a instrumentelor de modelaj.

 

Modul 2 - 9 iulie, 10 iulie.

 

-           Dantelării remarcabile ale Naturii”- Dr. Ridiche Mirela (lecţie teoretică, prezentare multimedia);

-          Realizarea unei plachete decorative pentru sedimentarea tehnicilor de bază de modelare prin jocul volumetric cu plin şi gol şi pentru a oferi în acelaşi timp un prilej de introspecţie în universul personal.

 

Modul 3 - 16 iulie, 17 iulie.

 

-          Construirea formelor complexe din lut prin identificarea elementelor de bază din care sunt alcătuite, inspirându-ne din universul animalier.

 

Modul 4 - 23 iulie, 18 iulie.

 

-          Realizarea unui obiect util având ca inspiraţie lumea animală.

 

Modulul final - 30 iulie, 31 iulie.

 

-          Premierea celor mai inedite lucrări.

 

Activitatea se bucură de sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj.

 

BUCURESTI

 

In iulie, copiii între 3 şi 16 ani sunt aşteptaţi la Atelierul de creativitate al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, unde timpul înseamnă altceva decât computer şi televizor. Cursurile propuse dau frâu liber imaginaţiei şi creativităţii: fotografie, poveşti, brodat, croit, ţesut la război, confecţionat păpuşi din lână, bricolaj, pictură pe diverse suporturi, hârtie manuală şi altele reprezentând o listă atrăgătoare de activităţi pentru copii în timpul vacanţei de vară. Înscrierile se fac la telefon sau direct la muzeu în limita locurilor disponibile (6 – 15 locuri la fiecare dintre ateliere).

 

Programul atelierelor

Marţi:
- ora 10 – 10.40 Atelier de bricolaj (animăluţe, personaje şi căsuţe din poveşti) cu Beatrice Iordan pentru copii de 3-6 ani, cu ajutorul unui părinte  (înscrierile se fac la telefon 021 317 96 59)
- ora 11.00 – 12.00 „Poveşti cu urechi” spuse de Călin Torsan pentru copii de 7-14 ani (înscrierile se fac la telefon 021 317 96 59)
- ora 11.30 – 12.30 Atelier foto cu George Turliu pentru copii de 14-16 ani (înscrierile se fac la telefon 021 317 96 59)

Miercuri:
- ora 10.00 – 11.15 „Cusături d-ale casei” cu Ruxandra Grigorescu pentru copii de 7-16 ani (înscrierile se fac la telefon 021 317 96 59)
- ora 11.30 – 12.30 „Cartea cu poveşti” cu George Turliu pentru copii de 7-14 ani (înscrierile se fac la telefon 021 317 96 59)

Joi:
- ora 10.00 – 11.00 Păpuşi din lână cu Beatrice Iordan pentru copii de 7-14 ani (înscrierile se fac la telefon 021 317 96 59)
- ora 11.30 – 12.30 Pictură pe diverse suporturi cu Ruxandra Grigorescu pentru copii de 5-14 ani (înscrierile se fac la telefon 021 317 96 59)
- ora 10.00 – 11.00 Ţesut la război, croitorie cu Lidia Stareș pentru copii de 7-16 ani (înscrieri la telefon 0722 79 82 84)

Vineri:
- ora 10.00 – 11.00 Ţesut la război, croitorie cu Lidia Stareș pentru copii de 7-16 ani (înscrieri la telefon 0722 79 82 84)
- ora 11.00 – 12.00 Hârtie manuală cu Răzvan Supuran pentru copii de 7-16 ani (înscrieri la telefon 0728 51 68 00). Atelierul se ţine pe 20 şi 27 iulie 2012.

Sâmbătă:
- ora 11.00 – 12.00 Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu pentru copii de 7-16 ani (înscrieri la telefon 0726 23 73 76)
- ora 12.30 – 13.30 „Cusut cu aţă roz” cu Daniela Mandu pentru copii de 4-12 ani (înscrieri la telefon 0729 55 56 77)

Taxa pentru o participare la oricare dintre atelierele pentru copii este de 20 lei şi se va plăti la intrarea din Kiseleff la începutul fiecărui atelier.

Adaugă tu primul comentariu:

Autentifică-te pe site pentru a putea lăsa un comentariu.

Materiale

Olimpiada -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a X-a
Olimpiada municipală de biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a IX-a
Olimpiada municipală de biologie -
6 martie 2024   -   Subiecte şi bareme;
Disciplina: Biologie
Clasa: Clasa a IX-a
Pentru orice problemă, sugestie sau reclamaţie vă rugăm să ne contactaţi la adresa webmaster@olimpiade.ro!